« Tilbake

VELKOMMEN TIL KULTURHUSET

Kommende arrangement

Program / Havboka - Riksteatret

Havboka - Riksteatret

Riksteatret tar boksuksessen "Havboka" av Morten Strøksnes til scenen. Boka, en blanding av kunnskapsbok og fiskeskrøner, har mottatt en rekke priser og fått fantastiske kritikker verden over. Utgangspunktet for boka er at forfatteren bestemmer seg for å fange håkjerringa - en haifisk langt nede i havdypet som kan bli hele fem hundre år gammel...

Når mennesket gråter, er tårene salte. Kommer også vi fra havet?

I en liten båt langt ute på Vestfjorden sitter forfatteren og hans venn. Under dem, langt nede i havdypet, har håkjerringa sitt rike. Det er denne haifisken de to har bestemt seg for å fange - et uhyre som kan være mer enn fem hundre år gammelt, og som i mangt er mennesket overlegent. Hva slags møte blir dette?

Det er utgangspunktet for boksuksessen Havboka. 

Fra sin havn på den lille øya Skrova i Lofoten utforsker Morten Strøksnes vårt forhold til havet. Og han har et uendelig rikt stoff å øse av, fra sagn, myter og gamle krøniker, til reiseskildringer, vitenskapelige skrifter og diktning fra mange kulturer. Resultatet er en blanding av kunnskapsbok og fiskeskrøner, som har mottatt en rekke priser og fått fantastiske kritikker verden over. Den er også lest av nærmere 100 000 nordmenn, og er oversatt til 30 språk.

For oss som bor her i dette vidunderlige kyst-landet har havet en helt egen betydning, og for Strøksnes blir det en ustoppelig kilde til undring, innsikt og fantastiske eventyr, mens han spør seg: Når mer enn to tredjedeler av jordens overflate er dekket av saltvann - hvorfor kaller vi ikke like godt kloden vår for Havet?

Når Riksteatret og Nationaltheatret nå går sammen om å gjøre Havboka til teater, er det Ole Anders Tandberg som står ansvarlig for dramatisering og regi. På Nationaltheatret har han en rekke navngjetne dramatiseringer bak seg, og på Riksteatret gjorde han nylig stor suksess med teaterversjonen av Karl Ove Knausgårds Min kamp.
 
Og på scenen i vår teaterversjon står Nationaltheatrets skuespiller Jan Sælid – der han skal gi skikkelse til både menneske og håkjerring!
 
--

Sagt om Havboka:

"Om vår kjærlighet og frykt for havet"  The Guardian

"En bok som har alt"  DN

"En enestående bok, som med et vått blikk undersøker menneskets forhold til havet …"  Esquire (USA)
 
"Rett og slett en fest"  Aftenposten
 
"Strålende blanding av kunnskapsbok og fiskeskrøne"  Dagbladet

"Eit meisterverk"  BT (6)

"Det hele sydd sammen på et vis som bare en fullbefaren forfatter kan klare."  VG (6)

"Havboka" er litterær som Knausgård, undrende og lærerik som de beste populærvitenskapelige bøker og spennende som en god guttebok.   Aftenposten

Onsdag, 06.mars, kl. 19:00

  • Sal: Kong Rakne
  • Kategori: Teater
  • Pris voksne: 435 inkl. bill. avgift
  • Pris honnør: 355 inkl. bill.avgift
  • Pris student: 355 inkl. bill.avgift
Kjøp billett
Webpublisering og webdesign med Siteman CMS fra Godt Sagt

Ullensaker Kulturhus - Tlf: 66 10 80 00
Rådhuset, Furusethgt. 12
Postboks 470, 2051 Jessheim